Bjørn Themsen: Hippokonder

Jeg var for nylig i Møllegades Boghandel for at gøre et spontant køb. Og valgte Hippokonder af Bjørn Themsen, fordi et par digte, der tidligere på året var publiceret i Slagtryk, findes på de sidste sider i udgivelsen. Titlen er vel mere fjollet end god og siger som sådan ikke så meget om samlingen. De tre kapitler indledes med et citat fra forskellige digtere om en flodhest og det er sådan cirka det jeg får ud af det.

Digtsamlingen falder i tre dele. Hvis man kigger på delene hver for sig, synes jeg ikke, at den er så spredt, som Bjørn giver udtryk for på sidste side, hvor han takker diverse personer for læsebistand.

Alle tre dele er formæssigt stringente i struktur (og forløb). Første del består af 25 kortprosa tekster, der primært kredser om par- og kærlighedsforholdet set fra mandens synspunkt og med hans undren og overvejelser.

Anden del består af tre spor: korte tekster, en række billeder i sort hvid eller farve og en sætning, der bevæger sig fortløbende over de 31 sider. Teksterne har et poetisk snit og opsætningen giver en melodisk læserytme. De gør brug af metapoesi og kredser blandt andet om billeder og film, men forekommer mig stadig udadvendte. I en tekst ligger et Mærsk skib som en indskudt sætning i horisonten, i en anden er vinterskoven en stregkode, der ikke kan scannes. Dét er meget fint.

I den tredje del står teksterne i to spalter. Det fungerer fint i deres tostemmighed og det er i de mest politisk-samfundsvendte tekster, hvor der sættes mest på spil tekstmæssigt. Det er fra disse enkelte har været trykt i Slagtryk og noget jeg gerne anbefaler.

Bjørn Themsen: Hippokonder. Fuglekøjen (2014).

Udgivet af

Scherz

Født 1978. Bor i København V, Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s