Bue P Peitersen: Juice

Enkelte tekster har fået noter omme bag i bogen og der kunne sikkert have været langt flere noter til f.eks. afsnittet ’Er det mig der er Afrika?’. I noterne læser jeg, at Juice kan betyde energi, hvilket jeg fortolker som kunne titlen have været ’Saft’, hvis ikke det var fordi Bue gør sig i slang og blander engelske (og få tyske) udtryk ind i teksterne.

Peitersens coolness fra Manden der i takes forvandlerog It’s er intakt. Men der åbnes måske også mere op for personen i både Bue-digtene, som f.eks. blander bueskydningsterminologi og –oplevelser med haikudigteren, og i afsnittet ’Skæg’.

Jeg har med fornøjelse hørt flere Bue-digte læst op på Cafe Nick og til udgivelsesreceptionen. Bedst er dem med lyd *svirp* og drama. I det hele taget er det lidt af en kulørt følsomhed jeg bliver præsenteret for. Så jeg erklærer mig gerne som tilhænger af den betagethed som Bue kan skrive frem om Skaterpiger og den ubekymrede kækhed, som jeget anlægger i mødet med sine omgivelser.

’Skæg’ teksterne forekommer mig en anelse for pædagogiske. En mand betragter en anden mand med skæg og kæreste og slutter, at skægget er årsagen til kæresten og begynder så at anlægge sig et skæg. Flere rigtige iagttagelser om processen mod at få et skæg (og kæreste/ ingen kæreste) udvikler sig til *spoiler alert* et metaplan om forfatter og læser og peger til slut på teksten som potentiel virkelighed.

Men ok, ok. Apocalypse Now ruller der ud af med heavy metal referencer (ud over den noterede Johannes Åbenbaring) og det jeg nok finder mest interessant, er at læse de lodrette bjælker som taktstreger, som var teksterne heavy metal melodier i Bues fortolkning. Det fungerer fint og jeg er underholdt, men teksterne når ellers ikke rigtig ind til mig.

Jeg står splittet i forhold til Afrika-teksterne, der på den ene side rummer politisk vrøvl (eller satire?) og frisk humor (f.eks. ”samt en raslebøsse / i højre hånd // og Congofloden/ i den venstre”). Og også Neglelaksdigt, der holder rytme og rim og sætter mig i en opløftet stemning, men, ok jeg ved rigtig med sidstelinjen, men anyways: wow!
Den lille suite ’Golf I-VIII (1974-2012) gennemgår (måske) otte modeller, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at de misser potentialet i at diskutere de mange års konflikter i Golfen, når den følger efter teksten ”Afrika” med før citerede linje. Det er ikke fordi jeg vil spænde teksterne for en vogn, men her virker teksterne en anelse flade og ugærede, modsat f.eks. suiten All-in, hvor Bue P igen er i sin coolt antastende form.

Alt i alt skal der herfra lyde en anbefaling af en af de mest coole forfatterstemme vi har ud over Laugesen og siden Dan Turell. OKok, store ord, når nu Bue ikke altid rammer bullseye. Men jeg synes, at der er en udadvendt stemme og vedkommende fortællinger i Peitersens tekster og suiter.

Bue P Peitersen: Juice. Kronstork (2013)

Udgivet af

Scherz

Født 1978. Bor i København V, Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s