Rasmus Halling Nielsen: Tvillingerne.

I flere år har Rasmus Halling Nielsen været en af mine yndlingsdigtere. Jeg har læst hvad jeg kunne komme i nærheden af og det har i perioder været frustrerende, da han havde en tendens til at publicere mere end jeg kunne læse. (Dokono trilogien er et eksempel).

Rasmus Halling Nielsen er sublim, fordi han formår at blande patos og humor med en fri tilgang til tekstens/ sprogets grænser og anvendelse. ‘Tvillingerne’ er ingen undtagelse. Digtsamlingen består af to dele, der formmæssigt læner sig op ad hinanden. Tegnsætning og anden tekstmarkering er (med en enkelt undtagelse) udeladt, digtene kan være fem linjer korte, men er ofte en halv til en hel sides penge.

Nogle af de bedste tekster jeg har læst fra Halling Nielsens katalog besidder de mest originale og følelsesmæssigt stærke billeddannelser / metaforer. I mine øjne bliver det ikke bedre end de billeder, som Rasmus kan skrive frem. Resten af dette blogindlæg kunne være en bunke af citater med gode billeder sakset fra bogen, men ville samtidig være en frarøvelse af din læseroplevelse, så lad mig citere hvad Lars Bukdahl allerede har gjort på sin blog:

holder jeg mig inden for fartgrænsen
er det sikkert at en skov af motorsave
vil holde sig slukket i mit sind

Digtene har gennemgående et fortællende jeg i en tekst, der forvandler sig undervejs gennem associationer og sprog. F.eks. fra andet digt

og hvis man husker sit navn når alle andre glemmer det / kan man være en busk jeg har brune bukser på de er brune som for eksempel / en sætning kan være det eller et blad der er flosset i kanterne altså er det / efterår engang i oktober og vinden bruser i træerne de er rakt mod himlen / i en spørgende gestus ikke spøgende ikke lige glade ikke ligeglade

I ‘Tvillingerne’ finder man et utal af henvisninger, herunder et par til forfatterne Svend Johansen og Hans-Jørgen Nielsen (“white is the definition of hvid”). Og Rasmus Halling Nielsen har engang fortalt i en artikel i Ordkide, hvordan Asger Jorn, som han er fascineret af, er kommet ind i digtsamlingen. Der står f.eks.:

asger ligger på gulvet der er koldt på gulvet han sender røgringe mod
loftet han har kørt gennem værket på scooter og minder om en kran

Linjerne opstod, fordi kataloget fra Arkens store Asger Jorn-udstilling lå på gulvet mellem Rasmus’ seng og arbejdsbord. Det er sådan et udgangspunkt kan lede til associationer, det er sådan Rasmus i ‘Tvillingerne’ har stolet på sine indtryk og ladet dem skrive teksten. I teksten ‘Etape’ kan man næsten spore en dokumentation af det at sidde og skrive (og slette) linjer:

sporene i sneen fortrydes med et enkelt tryk på tastaturet
sporene i sneen er tunge
sporene i sneen

Den tekst slutter iøvrigt med “mellem to / er der en kro af ro”. Og sådan arbejder Rasmus Halling Nielsens tekster frie og helstøbte.
 
 
Rasmus Halling Nielsen: Tvillingerne. Samleren (2012).

Udgivet af

Scherz

Født 1978. Bor i København V, Danmark.

2 kommentarer til “Rasmus Halling Nielsen: Tvillingerne.”

 1. Det er den bedste samling jeg har læst i lang tid.
  Og uden at ødelægge nogen læseoplevelser, bliver jeg nødt til at fremhæve:

  flere millioner galakser væk vil der stadig være supermarkeder/
  de er bare mere transparente end granerne herhjemme

 2. Jeg har ikke læst endnu, men er i skrivende vildt begejstret over “skov af motorsave”-billedet og Jorn som en kran!

  Sporene i sneen er den eneste almindelige metafor citeret her, billeder af tekst på hvidt papir bliver oftest sådan, klichéagtige som ying/yang, men målet (redigeringsfasen) er spændende.

  Manner! Der dukker flere og flere vildt spændende samlinger op i dansk poesi. Hvilken guldalder vi lever i;-) høhø

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s