Rasmus Halling Nielsen: Det lille robotøje siger

Mikroforlaget Organiseret vold begået imod den almindelige tale har for et par dage siden trykt deres anden udgivelse. Det er Rasmus Halling Nielsen, der er forfatteren bag. Han er en af mine yndlingsdigtere og der er bestemt gode sager i hans prosa. Vi er i Lillerød, Allerød, Nørrebrogade og på vejene i USA. Hovedpersonen er på flugt fra zombier, hele menneskeheden er smittet og kun interesseret i at æde andres hjerner.
 
 

“Vi kom gående ned af Sunset Strip – bilerne stod rodede og forladte de rødder hænderne kan være på rattet og fødderne på speederen var blevet revet op, her skal der ikke mere gro noget, ingen fart skal gro ud af de vækster, ingen fart, men engang havde det været fart engang havde nogen stået på det der gadehjørne”

 
 
Bogen er ikke forsynet med sidenumre, hvilket giver ok mening, fordi – synes jeg – teksterne egentlig kan læses i en anden rækkefølge end den de fremstår i. Flugten fra zombierne er ikke bundet til et endeligt plot, hvor helten gennem prøvelser når frem til en slutning på udfordringen. Til gengæld er enkelte sider dateret og det hele starter den 6.12.10.
Datoerne er placeret nederst på siden som en datering, og det synes jeg er forstyrrende, når sætningen alligevel fortsætter videre på næste side. Enkelte tastefejl, såvel som inkonsistent brug af tegnsætning ved tale, skæmmer lidt i den samlede oplevelse – også selvom det skulle være en del af den punkede skrift.

Grammatikken er ligeledes fuckup af og til. Men det på den fede måde. Og sætningernes flow sker med et vilter, rablende sprog. Det fungerer og holder 100%, når jeg læser bogen højt for mig selv. Enkelte steder indleder Rasmus Halling Nielsen den ene afsnit efter det andet med den samme linje, f.eks. “romanen begyndte med rob og sue de gik deres egne veje vi kan ik”. Teksterne står lettere forskudt på siden og giver derfor en fornemmelse af fragmenter af en historie. Men det er nemt at følge med og der findes små, gode stykker, som f.eks.:
 
 

“Jeg skriver dette og: Der er gået lang tid med at glemme dit ansigt, man glemmer ikke noget så rustent blussende som kinder på højt blus tævet frem af frostens nåle i kinderne.”

 
 
Det er værd at bemærke, at bogen er pænt hjemmesyet, omslaget hjemmeskåret og unikt illustreret. Bogen er en anelse skrøbelig, hvilket et eller andet sted er rigtig fint, fordi du skal passe på denne udgivelse, der kun kommer i få, få eksemplarer.

Bogen slutter med fyrværkeri, hvor datoen står som fire raketter mod himlen. Morale: Litteraturen er en fantastisk slagmark, og konkretismen vinder altid til sidst!
 
 
Rasmus Halling Nielsen: Det lille robotøje siger. Organiseret vold begået mod den almindelige tale, 2011.

Udgivet af

Scherz

Født 1978. Bor i København V, Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s